Tofu med ingefärssås och nudlar

by Rebecka Strandberg
10 mars, 2014
Comments 4

Tofu

Det här är mitt favoritsätt att tillaga tofu på! Tofubitarna blir krispiga och passar utmärkt att smaksättas med olika slags såser, där min nya favorit är den här ingefärssåsen. Testa att servera tofun med lite limemarinerad mango – det blir pricken över i:et.

Använd gärna den sorts nudlar som du gillar bäst till detta recept. Jag använde risnudlar denna gång, men nästa gång ska jag nog testa äggnudlar.

För 3-4 portioner behöver du:
  • 500 g hård tofu
  • Rapsolja
  • ca 1 dl majsstärkelse
  • 3 msk sesamfrön
  • 100 g vårlök
  • 250 g sockerärter
  • 250 g nudlar
Ingefärssås:
  • 2 dl japansk ljus soyasås
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 2 msk råsocker
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ca 3 msk riven färsk ingefära
  • ca 1 dl vatten
Marinerad mango:
  • 1 st färsk mango
  • 1st lime
  • 1 tsk sambal oelek
Till servering:
  • 1 lime i klyftor
  • Extra sesamfrön
  1. Börja med tofun. Tärna tofun och vänd bitarna i majsstärkelse i en stor skål så att alla bitar täcks.
  2. Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna och stek tofubitarna krispiga på ganska hög värme. Precis på slutet häller du på sesamfrön som får steka med ett par minuter.
  3. Det tar en stund för tofun att bli klar, så under tiden gör du ingefärssåsen.
  4. Blanda alla ingredienser till såsen, utom vattnet i en liten kastrull.
  5.  Låt koka ett par minuter och häll sedan på med vatten så det såsen blir så tjock som du vill ha den. Ställ åt sidan.
  6. Fräs sockerärter och vårlök i lite olja några minuter – de ska inte stekas för länge, för du vill att de ska vara krispiga.
  7. Nu är det dags för mangon: Skala och tärna mangon och press över lime. Rör ner sambal oelek. Ställ åt sidan.
  8. Blanda nu ner såsen i pannan med tofubitarna (häll ev först av lite rapsolja från pannan).
  9. Låt allt i pannan värmas upp tillsammans ett par minuter.
  10. Under tiden kokar du nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
  11. Blanda tofu och ingefärssåsen med nudlar och lägg upp i en skål eller djup tallrik.
  12. Toppa med limemarinerad mango.
  13. Servera med extra limeklyftor och sesamfrö.
  1. Rebecka! could this be lösningen på saggig tofu-problemet – majsstärkelse! måste testa…

  2. Elsa! För mig är kombon majsstärkelse + tofu som en liten matrevolution!

  3. Hej Rebecka!
    Testade denna med blandar resultat. Såsen blev supergod men Tofun kom sig aldrig. Jag hade stora förhoppningar på att majsena skulle vara lösningen för tofu, men det blev mest stekta klumpar majsena och mosad tofu. Använde ”firm” tofu.
    Har du några tips??

    Kram
    Alex

  4. Hej Alex!
    Trist med mosad tofu och majsenaklumpar!
    Tricket med att tillaga tofu på det här sättet är att den måste vara riktigt fast. Ibland när jag köper tofu på asiatiska butiker så finns det många olika sorter att välja bland, som alla är goda – men som ofta är ganska lösa (även de som heter ”firm”). Ibland säljs ”extra hård tofu”, som i så fall passar till det här receptet.
    Tror du att det kan vara det som krånglade?
    Jag brukar oftast köpa hård tofu från Kung markatta till det här receptet. Har ni det i Oslo? Ibland köper jag också tofu från Alpro Soya. KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *