Svartvinbärsfrossa!

by Rebecka Strandberg
11 augusti, 2015
Comments 0

IMG_2708.JPG
Den här efterrätten en en hyllning till svarta vinbär! En perfekt somrig blandning av bär, maräng, glass och grädde – med tydlig svartvinbärssmak. Pricken över i blir helt klart vinbärscurden som är ett lyxigt alternativ till den mer klassiska lemon curden.

Efterrätten passar perfekt att göra oavsett om ni är 2 eller 10 personer. Eftersom den serveras som en marängswiss, så kan alla kombinera den som man vill – och du kan spara det som blir över.

Svartvinbärscurd
  • 750 g svarta vinbär
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 125 g smör
  1. Börja med att göra iordning en svartvinbärspuré. Koka upp rensade svarta vinbär på medelhög värme ca 5-7 min, tills bären blir mosiga. Hjälp ev bären på traven genom att mosa lite med en gaffel. Häll i socker och rör om tills det löses upp ordentligt. Sila moset genom en trådsil.
  2. Häll tillbaka purén i kastrullen och rör ner 3 ägg. Låt sjuda till en tjock kräm. Rör om under tiden. OBS! Om du villa göra svartvinbärsmaränger så sparar du ett par msk puré i en separat kopp innan du blandar ner äggen.
  3. Ta krämen från värmen och blanda ner 125 g smör i tärningar. Rör till en jämn curd och häll upp i en väl rengjord burk.

Allt kommer inte att gå åt till efterrätten, men det är superlyxigt att spara till ett annat tillfälle, t.ex. som tårtfyllning eller till scones. Funkar fint att frysa in också.

IMG_2713.JPGSvartvinbärsmaränger 
  1. Gör en vanlig marängsmet. Mitt favvorecept på sjudna maränger hittar du här.  Men det går också lika bra med ditt egna säkra kort för goda maränger.
  2. Blanda försiktigt ner ett par matskedar svartvinbärspuré. Grädda som vanligt.

Servera maränger och svartvinbärscurden med färska vinbär, vispad grädde och vaniljglass. Fantastico!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *