Mormors chokladkaka med kaffeglasyr

by Rebecka Strandberg
16 januari, 2015
Comments 1

IMG_2574.JPG

Min mormor brukar göra en alldeles fantastisk mjuk chokladkaka med kaffesmak – en sån där som är alldeles ljuvligt kladdig i mitten….. Detta är en riktig favoritkaka i alla väder som ni bara MÅSTE prova. Alla kommer att vilja komma hem till dig på fika!

Kakan är så bra att den också får blir mitt bidrag till Månadens sötsak som i januari har tema favoriter.

  • 2 st ägg
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1,5 dl kallt vatten
  • En klick smör + ströbröd till formen
Till glasyren
  • 0,5 dl kakao
  • 1,5 dl florsocker
  • 3 msk starkt kaffe
  • 2 msk smör
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter).
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Mät upp mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en skål och blanda väl.
  5. Smält smöret i en liten kastrull och blanda sedan med vattnet.
  6. Blande ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör sedan ner smöret/vattnet.
  7. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter (kakan ska vara lite kladdig i mitten).
  8. När kakan gräddas blandar du ihop glasyren.
  9. Brygg riktigt starkt kaffe och blanda sedan i en skål tillsammans med florsocker, kakao och smält smör. Rör om ordentligt så att sockret löser sig.
  10. När kakan har svalnat en stund slår du över glasyren (låt kakan ”suga upp” det mesta av glasyren).
  11. När du tagit ut kakan ur ugnen så kommer den att sjunka ihop lite i mitten – och det är precis som det ska vara! Det gör att det mesta av glasyren kommer att samlas i mitten och gör att kakan får en kladdig supergod kärna.
  12. Servera med lite vispgrädde.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *