Marockansk gryta med saffran och kanel

by Rebecka Strandberg
20 februari, 2014
Comments 2

image

Det här är vegogryta när den är som bäst – goda grönsaker, bönor och mycket, mycket smak. Att få laga någonting som smakar saffran och kanel trots att det inte är jul gör det bara bättre, tycker jag. För mig är kanel en baskrydda och jag vill slå ett slag för att använda den i mat oftare än i bullar.

Receptet (som jag som vanligt har ändrat lite i) kommer från min favorit bland kokböcker – Det vegetariska köket
http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2007/Host/brinck_lotta-det_vegetariska_koket-kartonnage/

Receptet för 4 pers

tre paprikor (röd, gul och grön)
en gul lök
skalet av 1 ekologisk citron
1 burk kronärtskockshjärtan, halverade
2 msk olivolja eller rapsolja
1/2 g saffran
1,5 tsk kanel
ca 5-6 dl kokta stora vita bönor från bruk eller om du har kokat själv
2,5 msk tomatpuré
ca 2-3 tsk harissa
salt

  • Ta fram din bästa gryta.
  • Strimla paprika och lök. Skär ganska grova strimlor från citronen.
  • Fräs löken i oljan.
  • Tillsätt saffran och kanel.
  • Låt nu paprika och citronskal fräsa med ett par minuter.
  • I med harissa och tomatpuré.
  • Lägg i bönorna och häll på vatten så att allt precis täcks och låt koka på svag värna ca 15-20 min.
  • Lägg i halverade kronärtskockshjärtan och salta efter smak.
  • Låt putta någon minut till.
  • Ät med tex bulgur, ris eller matvete.

Tips: gör din egen harissa och spara det som blir över i kylen. Du kommer snart att vilja smaksätta allt möjligt med den.

  1. Jättegod gryta !!!! Kronärtskockan piffar till . För köttätare passar grytan tillsammans med kycklingbitar, marinerade i citron , vitlök och ingefära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *