Lättgravad lax med två olika såser

by Rebecka Strandberg
19 maj, 2014
Comments 0

20140504-180410.jpg

Ett himla fint sätt att tillaga lax på är att grava den lätt, innan du grillar eller ugnssteker den. Om du grillar fisken – och i bästa fall äter den i trädgården – kanske du vill ha en kall yoghurtsås till, annars är det också jättegott att servera den med en saffranssås. Här får du receptet på båda varianterna.

För ca 6 personer behöver du:

ca 1,3 kg färsk laxfilé
3 msk salt
4  msk socker
lite mald svartpeppar
3 msk hackad dill

  1. Gnid in laxfilén med en blandning av salt, socker och svartpeppar.
  2. Strö över dill.
  3. Täck över och laxen och låt stå i kylskåp ca 3-3,5 timmar, innan du grillar eller ugnssteker den (175 g ca 20 min).
  4. Servera med supergod yoghurtsås (funkar som universalsås till nästa alla fisk!) eller saffranssås, potatis och massor med sallad.

Bästa universalsåsen till fisk: senap, citron och honung

3 dl matlagningsyoghurt, Turkisk yoghurt eller annan tjockyoghurt
3 tsk dijonsenap (ta mer om du använder en mild senap)
2 msk flytande honung
2-3 msk citronjuice
lite salt och peppar
lite hackad dill är också gott, om du har det hemma

Blanda alla ingredienser till såsen väl och smaka av. Ta ev lite mer av senap, citron eller honung, så att såsen den bli precis som du vill ha den.

Saffranssås

1 kuvert saffran
0,5 dl vitt vin
3,5 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 scharlottenlökar
1 msk smör
6 dl fiskbuljong
en nypa flingsalt och peppar

  1. Hacka löken och fräs i en kastrull på låg värme i lite smör.
  2. Strö över mjölet, och häll sedan över lite av buljongen. Vispa under tiden.
  3. Mortla saffran med en nypa flingsalt.
  4. Tillsätt nu restsen av buljongen, saffran, vin och grädde i kastrullen.
  5. Låt såsen koka ca 5 min på låg värme.
  6. Sila bort lökbitarna och koka upp igen.
  7. Salta och peppra efter smak.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *