Laxfrikadeller med dill och blomkålsmos

by Rebecka Strandberg
15 mars, 2014
Comments 0

P1050118

Frikadeller är fina grejer, tycker jag! Jag gillar både smaken, sättet att tillaga dom på och själva ordet. Det både låter lyxigt och smakar lyxigt med andra ord och rätten passar perfekt när du är sugen på rena smaker och äkta husmanskost.

Jag har så smått gått över styr när det gäller att lägga in grönsaker i ättikslag. Jag är liksom besatt och har testat att lägga in alla möjliga grönsaker, men den här gången längtade jag efter riktiga klassiker som gurka och rödlök och det passade perfekt till frikadellerna.

(För 5-6 portioner)

Frikadeller:

  • 500 g lax
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • 2 msk potatismjöl
  • ca 1-2 msk ströbröd (gärna fullkorn)
  • ca 3 msk hackad dill
  • Salt och peppar
  • Ett par msk fiskfond (buljongstärning funkar också bra)

Blomkålsmos:

  • 500 g potatis
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 dl lätt crème fraîche
  • Salt och peppar

Inlagd gurk- och rödlöksmix:

  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • ca 1,5 dl vatten
  • 3 msk ättikssprit
  • 2 msk socker
  • En nypa salt och lite vitpeppar

Till servering:

  • Brynt smör och kanske rårörda lingon
  1. Börja med gurk- och rödlöksmixen:
  2. Skölj gurkan och skiva tunt med en osthyvel. Strimla rödlöken tunt.
  3. Varva gurka och rödlök i en glasburk med lock.
  4. Koka snabbt upp alla ingredienser till lagen och rör tills du ser att sockret har lösts upp.
  5. Häll lagen över grönsakerna i burken så att det täcks. Låt stå svalt ett par timmar.
  6. Nu är det dags för frikadellerna:
  7. Skär laxen i små bitar. Lägg laxbitarna tillsammans med övriga ingredienser till frikadellerna i en matberedare.
  8. Mixa hastigt till en smet (sluta mixa så snart det ”tar ihop” till en smet).
  9. Rulla smeten till små bollar – det går lätt om du kör med det klassiska ”köttbullstricket” och fuktar händerna med vatten.
  10. Sänk ner hälften av frikadellerna – med hjälp av en hålslev- i en stor kastrull med kokande fiskbuljong.
  11. Låt koka ca 4 min, ta upp och låt rinna av i hålsleven. Koka sedan resten av frikadellerna.
  12. När frikadellerna kokar fixar du blomkålsmoset:
  13. Skala potatisen och dela i mindre delar. Skölj blomkålen och dela i små buketter.
  14. Koka blomkål och potatis mjuka i saltat vatten.
  15. Mixa eller vispa till ett mos med ca 1 dl lätt crème fraîche. Jag fuskade lite och använde en variant smaksatt med franska örter.
  16. Krydda med salt och peppar.
  17. Servera frikadeller och mos tillsammans med gurk- och rödlöksmix, lite brynt smör och kanske rårörda lingon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *