Knapriga jordnötskakor

by Rebecka Strandberg
22 april, 2014
Comments 1

20140417-181832.jpg

Att blanda jordnötssmör och jordnötter i kakor blir fantastiskt gott, tycker jag. Till det här receptet har jag hämtat inspiration från jordnötskakorna som bakas på det berömda Hummingbird Bakery i London, men jag använder t.ex. en blandning av mjölkchoklad och vit choklad istället för mörk choklad som i originalet. Kakorna görs vanligtvis i amerikansk storlek (ungefär som ett tefat), men jag gör gärna mindre. I gengäld blir det då riktigt många kakor, som också går bra att frysa in.

Eftersom jordnötskakorna är så ruskigt knapriga, så blir de även mitt bidag till Månadens sötsakSöta saker.

Till ca 55-60 mindre kakor, eller kanske 25 st av tefatsvarianten behöver du:

225 g osaltat smör
1,5 dl vanligt strösocker
2,5 ljust råsocker
2 ägg
5 dl mjöl
0,5 tsk vaniljessens eller 1 tsk vaniljpulver
240 g eller ca 2,5 dl crunchy jordnötssmör
1,5 dl hackade jordnötter (osaltade*)
2,5 tsk bikarbonat
50 g hackad vit choklad
50 g hackad mjölkchoklad

  1. Vispa smör och socker pösigt med elvisp.
  2. Vispa ner äggen, ett i taget.
  3. Blanda i jordnötssmör och vispa lite till på låg hastighet.
  4. Blanda nu ner vanilj, salt och mjöl blandat med bikarbonat.
  5. Rör ner hackad choklad och jordnötter.
  6. Klä plåtar med bakplåtspapper och lägg ut klickar av kaksmet (gör små bollar och tryck sedan lätt på toppen).
  7. Kakorna sväller en del, så det är viktigt att du inte gräddar för tätt på plåten. Om du gör hyfsat små kakor fungerar det med 12 st per plåt, om du gör stora passar det med ca 6 st per plåt.
  8. Grädda mitt i ugnen på 175 g  ca 10 min. Låt svalna.
  9. Kakorna blir knapriga i kanterna, med en mjuk och seg kärna.

* Om du inte får tag på osaltade jordnötter i affären, så går det faktiskt också bra att köpa saltade som du sköljer av och låter torka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *