Det är roligt att baka med grönsaker och frukt! De här kryddiga muffinsarna bakas med sötpotatis, päron och en underbar doft av ingefära och kanel. Dessutom ger pumpakärnorna en nötig smak och god krispighet.
Ett tips är att göra iordning sötpotatispurén dagen före, så går det himla snabbt och smidigt att få till muffinssmeten sen.
Detta behöver du för ca 15 muffins:
- 1,5 dl brunt farinsocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl siktat dinkelmjöl
- 3/4 msk bakpulver
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 dl rapsolja
- 3 dl sötpotatispuré (kokas av ca 550 g sötpotatis)
- 2 tsk kanel
Topping
- 1 medelstort päron
- 0,5 dl brunt farinsocker
- 1 bit färsk ingefära, 3-4 cm
- 1 tsk nystött kardemumma
- 1 dl pumpakärnor
- Skala sötpotatisen och dela i mindre bitar – koka mjuk i en stor kastrull med lättsaltat vatten.
- Slå av vattnet och mixa sötpotatisen till en puré med stavmixer. Låt purén svalna. Hit kan du förbereda dagen före.
- Värm ugnen till 180 grader.
- Skala och hacka päronet i mycket små bitar och blanda i en skål tillsammans med farinsocker, riven ingefära, kardemumma och pumpakärnor. Ställ åt sidan.
- Vispa ägg och farinsocker pösigt med elvisp.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver och kanel. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
- Rör ner vaniljextrakt, rapsolja och sötpotatispuré.
- Fyll muffinsformar till 3/4 med smeten. Toppa varje muffin men en klick från päronröran.
- Grädda ca 25 – 30 min.