Piroger är perfekt att ta med på picknick eller som matsäck till stranden! Den här varianten har en fyllning av svamp, svarta bönor och sojafärs – himla gott med andra ord.
Receptet ger ca 20 piroger – men du kan halvera receptet om du tycker att det är för mycket (men, å andra sidan går det superbra att frysa in några att ta med på nästa badutflykt!)
Pirogdeg
- 3 dl grahamsmjöl
- 3 dl grovt rågmjöl
- 6 dl siktat dinkelmjöl
- 100 smör
- 5 dl valfri mjölk
- 50 g jäst
- en nypa salt
Fyllning
- 300 g sojafärs
- 300 g champinjoner
- 5 dl kokta svarta bönor
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja, eller annan neutral olja
- 2,5 msk sojasås
- 2 msk senap
- 1 msk tomatpuré
- ca 1,5 dl vatten
- salt och peppar
- 2 dl crème fraîche
- 1-2 ägg till pensling
- Börja med degen. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm tills det blir fingervarmt.
- Smula ner jästen i en stor bunke och häll över lite av vätskan – rör om till jästen löses upp.
- Häll på resen av vätskan och rör ner salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen smidig i några minuter och låt jäsa under bakduk i 35 min.
- Under tiden gör du fyllningen. Hacka svamp, lök och vitkök och fräst några minuter i en panna med rapsolja.
- Rör ner senap, soya och tomatpuré.
- Efter några minuter tillsätter du sojafärs och svarta bönor. Häll över lite vatten och låt puttra en stund.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela degen i ca 20 delar. Kavla ut en del i taget till en rundel och lägg en sked fyllning i mitten. Toppa med ca 1 tsk crème fraîche.
- Vik ihop pirogen på mitten och förslut genom att trycka med en gaffel runt kanterna.
- Lägg pirogerna på två bakplåtsklädda plåtar och pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i ca 12-15 minuter.
- Pirogerna smakar bäst att servera varma eller ljumna.