Den här gratängen har en bas av soyafärs, men det funkar också fint att använda quornfärs eller kanske köttfärs för den delen. Oavsett vilken färs du än använder – glöm inte dijonsenapen, det är liksom den som gör grejen!
1 paket soyafärs (325 g)
1 burk krossade tomater
2 msk rapsolja
3 tsk dijonsenap
3 tsk soyasås
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 zucchini
Några nävar färsk spenat (fryst, upptinad bladspenat går också bra)
3 ägg
1,5 dl créme fraiche (jag använde lättvarianten)
Chiliflakes
Timjan (torkad)
Salt
Svartpeppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Fräs soyafärsen ett par minuter i rapsoljan i en mindre gryta.
- Tillsätt dijonsenap, soyasås, pressade vitlöksklyftor, tomatpuré samt chiliflakes och timjan efter smak.
- Stek någon minut och häll sedan på de krossade tomaterna.
- Låt puttra ca 5 min.
- Under tiden tar du hand om zucchinin. Skölj och skiva den på längden, så tunt det går med vanlig kniv.
- Skölj bladspenaten om du använder färsk (alt tina den frysta spenaten).
- Pensla en liten ugnsform med olja.
- Lägg hälften av zucchiniskivorna i botten på formen.
- Varva sedan soyafärs, bladspenat och resten av zucchinin i formen.
- Vispa ihop ägg och créme fraiche och smaksätt med peppar och salt.
- Häll äggblandningen över grönsakerna och soyafärsen i formen.
- Ställ in i ugnen ca 25 min. Gratängen ska stelna och få lite färg.
Gör helst gratäng så att det blir över efter middagen – för det här blir fantastiskt god matlåda nästa dag.
Åt just detta till lunch – håller med om att den passar finfint i lådan!
Härligt! Jag måste nog göra den där gratängen imorgon igen!