Liten gratäng med mycket smak

by Rebecka Strandberg
4 mars, 2014
Comments 2

Gratäng

Den här gratängen har en bas av soyafärs, men det funkar också fint att använda quornfärs eller kanske köttfärs för den delen. Oavsett vilken färs du än använder – glöm inte dijonsenapen, det är liksom den som gör grejen!

1 paket soyafärs (325 g)
1 burk krossade tomater
2 msk rapsolja
3 tsk dijonsenap
3 tsk soyasås
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 zucchini
Några nävar färsk spenat (fryst, upptinad bladspenat går också bra)
3 ägg
1,5 dl créme fraiche (jag använde lättvarianten)
Chiliflakes
Timjan (torkad)
Salt
Svartpeppar

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Fräs soyafärsen ett par minuter i rapsoljan i en mindre gryta.
  • Tillsätt dijonsenap, soyasås, pressade vitlöksklyftor, tomatpuré samt chiliflakes och timjan efter smak.
  • Stek någon minut och häll sedan på de krossade tomaterna.
  •  Låt puttra ca 5 min.
  • Under tiden tar du hand om zucchinin. Skölj och skiva den på längden, så tunt det går med vanlig kniv.
  • Skölj bladspenaten om du använder färsk (alt tina den frysta spenaten).
  • Pensla en liten ugnsform med olja.
  • Lägg hälften av zucchiniskivorna i botten på formen.
  • Varva sedan soyafärs, bladspenat och resten av zucchinin i formen.
  •  Vispa ihop ägg och créme fraiche och smaksätt med peppar och salt.
  • Häll äggblandningen över grönsakerna och soyafärsen i formen.
  • Ställ in i ugnen ca 25 min. Gratängen ska stelna och få lite färg.

Gör helst gratäng så att det blir över efter middagen – för det här blir fantastiskt god matlåda nästa dag.

  1. Åt just detta till lunch – håller med om att den passar finfint i lådan!

  2. Härligt! Jag måste nog göra den där gratängen imorgon igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *