Emma lagar Koreansk middag

by Rebecka Strandberg
22 juli, 2014
Comments 0

Jag började min semester med att åka hem till Emma i Bagarmossen för att lära mig att laga massa koreansk mat. Och himmel – vad mycket god mat vi lagade!

Här kommer nu Emmas allra bästa recept som vi lagade tillsammans i form av en kimbap, zucchinipannkaka med dipsås, vegetarisk bibimbap och kimchigryta. Eller rättare sagt – den vegetariska bibimbapen förtjänar ett alldeles eget blogginlägg (som kommer inom kort), men de andra recepten hittar du här nedanför.

Om du bor i Stockholm (eller har vägarna förbi), så vill jag till att börja med tipsa om en superbra koreansk mataffär – Korean Food på Luntmakargatan 76, där du bland annat hittar viktiga ingredienser som gochujang (koreansk chilipasta), koreansk sojasås och supergoda sesamfrön  – som du behöver till de här recepten. 

20140719-233332-84812510.jpg

I Koreansk matlagning är det dessa smaker och råvaror som får spela huvudrollen, när det gäller smaksättning: vitlök, sesamolja, koreansk sojasås och gochujang (koreansk chilipasta). Om du har de här ingredienserna, så är du liksom hemma i det koreanska köket och kan improvisera med att marinera olika slags grönsaker etc.

Kimbap

  • 3 ägg
  • 1/2 gurka
  • 1 morot
  • 200 g pickled radish (som du tex hittar i den koreanska matbutiken)
  • ca 50 g seasoned burdock (som du tex hittar i den koreanska matbutiken)
  • grötris eller sushiris för ca 6 personer
  • 1/5 tsk sesamolja
  • en nypa salt
  • 2 tsk risvinäger
  • 2 tsk sesamfrö
  • Ca 6 ark sjögräs (nori)
  1. Koka riset och låt svalna en stund, blanda riset med risvinäger, sesamfrö, sesamolja och salt.
  2. Stek en omelett av äggen och dela den färdiga omeletten i långsmala strimlor.
  3. Dela morot, gurka och pickles radish i smala strimlor (seasoned burdock brukar vara förpackad i strimlor).
  4. Bred ut ett tunt lager ris på ena halvan av varje noriark.
  5. Lägg en smal bit av morot, gurka, seasoned burdock, pickade radish och omelett tvärs över riset.
  6. Rulla noriarken, (helst med en bambumatta) till rullar.
  7. Fukta kanten på arket med vatten, så att det fäster. Skär rullarna i 1-2 cm tjocka skivor och servera t.ex. med koreansk sojasås.

20140719-233228-84748613.jpg

Zucchinipannkaka

  • 1 zucchini
  • 1,5 dl vetemjöl
  • ca 0,5- 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • ca 3 tsk jordnötsolja till stekning (eller annan neutral olja)
  • Lite sesamfrön
Dipsås till pannkakan
  • 2 msk koreansk sojasås
  • 1,5 tsk ättika (12%)
  • 1 tsk sesamolja
  • Lite hackad salladslök
  • Lite chili och sesamfrön
  1. Strimla zucchinin i tändsticksstora bitar.
  2. Salta och låt stå en stund.
  3. Rör sedan ner vetemjöl.
  4. Häll på vatten och rör om. Anpassa mängden vatten efter hur mycket zucchinin har vattnats ur av saltet till lagom ”pannkakskonsistens”.
  5. Stek som en tjock pannkakan i stekpannan med jordnötsolja på medelvärme, ca 4 min på varje sida.
  6. Rör under tider ihop ingredienserna till dipsåsen.
  7. Strö lite sesamfrön över pannkakan och servera direkt ut stekpannan.

20140719-233251-84771240.jpg

 Kimchigryta

  • 1 gul lök
  • lite neutral olja
  • 400 g kimchi
  • 1 dl hackad vårlök
  • 1 msk koreansk chilipasta
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk socker
  • 1 msk fisksås
  • 400 g mjuk tofu
  1. Skiva gul lök och vårlök och stek ett par minuter med lite olja i en gryta.
  2. Häll på kimchin och smaksätt med chilipasta, chilipulver, socker och fisksås.
  3. Låt puttra en stund och rör sedan ner bitar av tofun – servera!

 

20140719-233424-84864659.jpg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *