Jag började min semester med att åka hem till Emma i Bagarmossen för att lära mig att laga massa koreansk mat. Och himmel – vad mycket god mat vi lagade!
Här kommer nu Emmas allra bästa recept som vi lagade tillsammans i form av en kimbap, zucchinipannkaka med dipsås, vegetarisk bibimbap och kimchigryta. Eller rättare sagt – den vegetariska bibimbapen förtjänar ett alldeles eget blogginlägg (som kommer inom kort), men de andra recepten hittar du här nedanför.
Om du bor i Stockholm (eller har vägarna förbi), så vill jag till att börja med tipsa om en superbra koreansk mataffär – Korean Food på Luntmakargatan 76, där du bland annat hittar viktiga ingredienser som gochujang (koreansk chilipasta), koreansk sojasås och supergoda sesamfrön – som du behöver till de här recepten.
I Koreansk matlagning är det dessa smaker och råvaror som får spela huvudrollen, när det gäller smaksättning: vitlök, sesamolja, koreansk sojasås och gochujang (koreansk chilipasta). Om du har de här ingredienserna, så är du liksom hemma i det koreanska köket och kan improvisera med att marinera olika slags grönsaker etc.
Kimbap
- 3 ägg
- 1/2 gurka
- 1 morot
- 200 g pickled radish (som du tex hittar i den koreanska matbutiken)
- ca 50 g seasoned burdock (som du tex hittar i den koreanska matbutiken)
- grötris eller sushiris för ca 6 personer
- 1/5 tsk sesamolja
- en nypa salt
- 2 tsk risvinäger
- 2 tsk sesamfrö
- Ca 6 ark sjögräs (nori)
- Koka riset och låt svalna en stund, blanda riset med risvinäger, sesamfrö, sesamolja och salt.
- Stek en omelett av äggen och dela den färdiga omeletten i långsmala strimlor.
- Dela morot, gurka och pickles radish i smala strimlor (seasoned burdock brukar vara förpackad i strimlor).
- Bred ut ett tunt lager ris på ena halvan av varje noriark.
- Lägg en smal bit av morot, gurka, seasoned burdock, pickade radish och omelett tvärs över riset.
- Rulla noriarken, (helst med en bambumatta) till rullar.
- Fukta kanten på arket med vatten, så att det fäster. Skär rullarna i 1-2 cm tjocka skivor och servera t.ex. med koreansk sojasås.
Zucchinipannkaka
- 1 zucchini
- 1,5 dl vetemjöl
- ca 0,5- 1 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- ca 3 tsk jordnötsolja till stekning (eller annan neutral olja)
- Lite sesamfrön
Dipsås till pannkakan
- 2 msk koreansk sojasås
- 1,5 tsk ättika (12%)
- 1 tsk sesamolja
- Lite hackad salladslök
- Lite chili och sesamfrön
- Strimla zucchinin i tändsticksstora bitar.
- Salta och låt stå en stund.
- Rör sedan ner vetemjöl.
- Häll på vatten och rör om. Anpassa mängden vatten efter hur mycket zucchinin har vattnats ur av saltet till lagom ”pannkakskonsistens”.
- Stek som en tjock pannkakan i stekpannan med jordnötsolja på medelvärme, ca 4 min på varje sida.
- Rör under tider ihop ingredienserna till dipsåsen.
- Strö lite sesamfrön över pannkakan och servera direkt ut stekpannan.
Kimchigryta
- 1 gul lök
- lite neutral olja
- 400 g kimchi
- 1 dl hackad vårlök
- 1 msk koreansk chilipasta
- 1 tsk chilipulver
- 1 msk socker
- 1 msk fisksås
- 400 g mjuk tofu
- Skiva gul lök och vårlök och stek ett par minuter med lite olja i en gryta.
- Häll på kimchin och smaksätt med chilipasta, chilipulver, socker och fisksås.
- Låt puttra en stund och rör sedan ner bitar av tofun – servera!