Hummus är ett tillbehör som ofta är en riktig räddare i nöden i vegetariska måltider. Servera den t.ex. till en sallad – och du har plötsligt en lunch som håller dig mätt länge. Jag gillar verkligen den vanliga hummusen med citron, vitlök och tahini, men den går att variera i det oändliga med olika smaksättningar.
Här kommer recept på två varianter – en klassiker med paprika och en variant med stora vita bönor och saffran.
Hummus med paprika, spiskummin och rostade sesamfrön
2 burkar kikärtor eller ca 6 dl som du har kokat själv
Saften från 1-1,5 citroner
2 grillade röda paprikor* eller lika stor mängd grillad och inlagd paprika på burk
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
Ev 1 liten vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
4 msk skalade sesamfrön
- Skölj kikärtorna (om du kör med varianten från konservburk)
- Lägg alla ingredienser, utom sesamfröna i en skål och pressa i ev vitlök.
- Mixa med stavmixer eller i en matberedare.
- Rosta sesamfröna i en torr panna. Vakta noga så att de inte bränns!
- Lägg upp hummusen i en skål och toppa med rostade sesamfrön.
*Så här grillar du din paprika själv. Skölj paprikorna noga, halvera och lägg på en bakplåtsklädd plåt med snittytan nedåt. Låt stå i ugnen på ca 225 grader tills skalet blivit mörkt, (ca 25 min). Ta ut plåten och låt paprikorna svalna- gärna i en burk med lock. Ta bort bort det svarta skalet.
Hummus på stora vita bönor med saffran
2 burkar stora vita bönor (eller ca 6 dl som du har kokat själv)
Saften från 1 citron
2 msk olivolja
1 kuvert saffran
Flingsalt
Peppar
Ev en näve pinjenötter
- Skölj bönorna (om du kör med varianten från konservburk).
- Mortla saffran med lite flingsalt.
- Häll citronsaft och olivolja i morteln och rör om.
- Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer eller i matberedare.
- Lägg upp hummusen i en skål och strö ev över pinjenötter.
Mitt favoritsätt att äta hummus är tillsammans med stekta grönsaker eller svamp, massa pickels och bitar av pitabröd.