Greklands bästa – bakad aubergine

by Rebecka Strandberg
3 november, 2014
Comments 0

20140719-233817-85097943.jpg

Bilderna är från Greklandssemestern i somras – men jag slutar liksom aldrig att tänka på eller att laga grekisk mat. Därför tycker jag att det nu kan passa bra med ett favoritrecept från det grekiska och turkiska köket – fylld bakad aubergine, eller Imam Baildi.

För två personer behöver du:

  • 1 stor aubergine
  • 1 bit fetaost (150 g)
  • 3 stora tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • chiliflakes efter smak
  • 1,5 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • salt och peppar
  • 0,5 citron
  1. Sätt ugnen på 225 g.
  2. Skölj och halvera auberginen.
  3. Skala bort ungefär hälften av skalet med en potatisskalare – men spara skalet helt längs kanterna.
  4. Lägg med snittytan nedåt i en ugnsfast form, ringla över 1,5 msk olivolja, täck forman med aluminiumfolie och baka i ugn ca 30-35 min (eller tills auberginen är mjuk).
  5. Under tiden gör du iordning fyllningen:
  6. Hacka lök och vitlök och stek i panna på medelvärme i 1,5 msk olivolja tillsammans med oregano och timjan.
  7. Skär ett kryss i skalet på tomaterna och lägg i en värmetålig skål.
  8. Skålla tomaterna genom att hälla kokhett vatten över och låt stå ett par minuter – sedan är det lätt att dra av skalet.
  9. Hacka tomaterna och häll över den frästa löken. Tillsätt lite chili och låt alltsammans puttra några minuter. Smaka av röran med salt och peppar.
  10. Gröp ur några matskedar från de båda bakade auberginehalvorna så att det blir en grop.
  11. Lägg auberginehalvorna i en ugnsfast form med snittytan uppåt och fyll med tomat- och lökröran.
  12. Skär fetaosten i skivor och toppa auberginen med osten. Gratinera i ugn i ca 20 min.
  13. Pressa över citron, salta och peppra. Servera med en stor sallad.

 

20140719-233459-84899903.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *