Kombinationen äpple och kanel är ju en klassiker. En annan vinnare är kombon mjölkchoklad och kanel. I detta recept har jag testat att köra alla tre smaker tillsammans – och det blev faktiskt ännu bättre: äpple + kanel + mjölkchoklad = supergott!
Pralinerna blir också mitt bidrag till Månadens sötsak – tema skördefest.
Det här behöver du för 15-20 praliner
- 250 g mjölkchoklad – min favorit är Fazer
- 2 st svenska äpplen
- 1,5 tsk kanel
- 1 msk mörk rom
- 2,5 msk gelésocker
Du behöver också ha en termometer och en form för att göra praliner – t.ex. en i silikon.
- Skala och dela äpplena i mindre biter.
- Koka äppelbitarna i en kastrull tillsammans med gelésocker, kanel och rom tills det tjocknar. Rör om under tiden och mosa äppelbitarna lite med en gaffel.
- Låt äppelkompotten svalna – under tiden tar du hand om chokladen
- Smält och temperera chokladen. I det här receptet (Bake My Day) hittar du t.ex. en bra beskrivning av hur du kan temperera choklad.
- Pensla insidan av pralinformarna med den tempererade chokladen och ställ sedan in i frysen en stund – upprepa proceduren en gång till (in i frysen några minuter).
- Klicka ner äppelkompott i varje pralin – men lämna lite plats i formen till pralinernas chokladbotten.
- Häll på det sista av chokladen så att alla praliner täcks.
- Ställ in i frysen en stund till. Klart!
Pralinerna förvaras bäst i kylskåp.
- Pingback: Nyskördat | Söta saker