Jag tycker att saffransbröd blir godare och saftigare när de bakas som vanliga bullar istället för katter – det betyder nämligen mer plats för fyllning med smör, kardemumma, vanilj och råsocker! Behöver jag säger mer? Prova att baka dom till andra advent vettja!
Det här behöver du för att baka ca 40 bullar
- 50 g färsk jäst
- 125 gr smör
- 2 pkt saffran (1 g)
- 5 dl mjölk
- 1 ägg
- 250 g Kesella
- 1 dl strösocker
- ca 16 dl vetemjöl special
Fyllning
- 200 g mjukt smör
- 1 dl råsocker
- 2 tsk nystött kardemumma
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- ca 1,5 dl russin
och så 1 ägg + pärlsocker eller råsocker till pensling
- Smält smöret i en kastrull på spisen.
- Mortla saffran tillsammans med en sockerbit och rör ner i det smälta smöret.
- Tillsätt mjölk och värm tills det är fingervarmt.
- Smula jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av degspadet.
- Tillsätt resten av vätskan, Kesella socker och ägg.
- Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 10 min (spara ca 1 dl mjöl till utbaket).
- Låt saffransdegen jäsa under duk ca 45 minuter.
- Under tiden gör du iordning fyllningen.
- Rör det rumsvarma smöret smidigt tillsammans med råsocker, vaniljpulver och kardemumma. Ställ åt sidan.
- Kavla ut två stora rektanglar av degen och bred på fyllningen. Strö över russin.
- Rulla ihop rektanglarna längs långsidan och skär i bitar.
- Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under duk ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägg och toppa med pärlrocker eller råsocker.
- Grädda saffransbullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler med en kökshandduk över.