Det här borde eventuellt vinna första pris som söndagsmiddag i år!? Comfortfood, vego, krämigt och alla gillar! Polentan blir otroligt god när den paras ihop med parmesan och så fylls gratängen med ett hjärta av godaste vegofärsröran.
Polentan
1l mjölk
1,75 dl polenta
2 kryddmått salt
2 dl finriven parmesan
Färsen
300 g valfri vegofärs
1 msk rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
1 burk krossade tomater
0,75 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
2 tsk japansk soya
Salt och peppar
Lite extra riven parmesan
- Börja med polentan. Koka försiktigt upp 1 l mjölk.
- Tillsätt salt och vispa ner polentan.
- Sjud 3 minuter – rör om under tiden.
- Blanda ner riven parmesan. Ställ åt sidan och börja med färsen.
- Skiva vitlök och stek försiktigt några minuter i rapsolja.
- Tillsätt timjan och vegofärsen och stek några minuter till.
- Tillsätt tomater, vatten, balsamvinäger och soya. Salta och peppra.
- Låt puttra ihop ca 5 min.
- Fördela polentan runt kanterna på en ugnsfast form.
- Lägg färsen i mitten.
- Strö över lite riven parmesan.
- Gratinera i ugn ca 25-30 min på 200 grader, så att den får fin färg.