Frittata är lite som en paj utan pajskal, eller som en slags ugnsomelett. I all sin enkelhet tycker jag att den är mycket godare och lyxigare än både paj och omelett – väldigt enkel att göra är den också: ägg + grönsaker + ost = lyx (OBS, glöm inte osten!!)
Egentligen går det bra att använda vilka grönsaker som helst, vilket också gör den till en suverän kylskåpsrensare.
Om du skär upp frittatan i små trianglar, så blir det perfekt buffémat – lika god kall som varm. Som huvudrätt räcker det här receptet till 4-5 personer.
- 8 ägg
- 1,5 dl mjölk
- 2 dl riven lagrad ost. Blanda gärna olika sorter som du tycker om. Jag blandar t.ex. ofta i parmesan eller Västerbottensost.
- typ 3 nävar ruccola
- 3 rostade paprikor. Här finns ett recept på hur du fixar din grillade paprika själv – annars finns det också att köpa färdig.
- 1 knippe grön sparris, ca 12-15 st
- 1 zucchini
- salt och peppar
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skär paprikan och zucchini i mindre bitar.
- Ta bort den nedersta träiga delen på sparrisen. Dela den sedan på mitten, halvera därefter bitarna.
- Hacka ruccolan lite grovt (jag brukar klippa den med sax).
- Pensla lite olja i botten på en ugnsform ca 20 x 30 cm. Varva alla grönsaker i formen.
- Vispa ihop ägg, mjölk, ost, peppar och salt. Häll över grönsakerna i formen.
- Grädda i ugnen i ca 40 min – tills frittatan har stelnat och fått fin färg.
- Låt svalna och ät med en stor sallad till.