Kanske är du sugen på att fixa lite julgodis i helgen? Här kommer ett recept på en klassisk vaniljkola som har fått smak av julig apelsin och flingsalt – men som egentligen kan göras hela året om.
Och glöm för all del inte saltet, det är liksom det som gör kolan helt beroendeframkallande!
- 100 g smör
- 2,5 dl socker
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl sirap
- rivet skal från 1 ekologisk apelsin + saften från ena halvan av apelsinen
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk flingsalt
- Koka upp smör, socker, sirap och grädde. Låt koka 10 min på medelvärme och tillsätt sedan apelsinskal, apelsinsaft, vanilj och 1 tsk flingsalt.
- Låt kolan koka till 125 grader. (Testa gärna med kulprovet, så att kolan får den konsistens som du gillar)
- Smörj en liten värmetålig form och med rapsolja och häll ner kolasmeten.
- Strö över resten av flingsaltet och låt svalna.
- Klipp kolan i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper eller cellofan (alltså – dom du inte redan ätit upp!)