Höstens bästa mat är helt klart soppa! (samma sak varje år!)
Det är mycket som är bra med soppa: 1) man blir varm, 2) man kan äta soppa på en vanlig tisdag eller som en kalasmåltid, 3) man kan äta soppa både som förrätt, huvudrätt och efterrätt, 4) det är en bra anledning att få äta mer smörgåsar och pannkakor.
Här kommer två recept på två enkla och goda höstsoppor; en majssoppa + en jordärtskockssoppa.
Majssoppa med chipotle
800 g frysta majskorn
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
1,5 msk rapsolja
chipotlepulver efter smak
1,5 – 2 msk grönsaksfond
12 dl vatten
2,5 tsk gurkmeja
2,5 dl valfri grädde
- Hacka lök och vitlök och stek försiktigt i rapsolja i en soppkastrull på medelvärme – akta så att det inte bränns vid.
- Dofta över lite chipotlepulver efter smak (jag tog ca 1 tsk) – stek ytterligare någon minut
- Häll på majsen och blanda allt i pannan – tillsätt gurkmeja.
- Slå över vatten och fond.
- Låt puttra ca 20 min under lock.
- Ta av kastrullen från plattan och mixa majsen med stavmixer – mixa inte helt slätt utan låt lite grövre majsbitar vara kvar.
- Slå i grädde och värm upp soppan igen. Smaksätt med salt och pappar.
Jordärtskocks- och potatissoppa med timjan
500 g jordärtskockor (skalade och delade i mindre bitar)
500 g potatis (skalade och delade i mindre bitar)
1 hackad purjolök
2 hackade vitlöksklyftor
3 tsk timjan
1,2 l vatten
1,5- 2 msk grönsaksfond
2 dl valfri grädde
2 msk vitvinsvinäger, eller en skvätt vitt vin
- Ta fram din bästa gjutjärnsgryta.
- Fräs purjolök och vitlök försiktigt i rapsolja:
- Tillsätt potatis, jordärtskocka och timjan – stek ett par minuter till.
- Slå över vatten och fond.
- Låt puttra 20-25 minuter under lock.
- Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med stavmixer. Häll över en skvätt vin eller vitvinsvinäger.
- Slå i grädde och värm upp soppan igen. Smaksätt med salt och pappar.