Vegetarisk julinspiration

by Rebecka Strandberg
17 december, 2014
Comments 0

Processed with VSCOcam with g3 preset

Till jul vill jag helst laga massor av riktigt god vegetarisk mat och bjuda alla jag känner på. Min förhoppning är att det gröna för evigt ska konkurrera ut julskinka, köttbullar och prinskorv som de flesta julbord svämmar över av. För er som tänker som jag – och som kanske vill utöka sin vegetariska repertoar – kommer nu ett lass med inspiration.

Först hittar du en julmeny som är ihopplockad med mina favoriter från andra matbloggar. Sist, men inte minst kommer också min supergoda mandelfria saffranspannkaka med solroskärnor.

Alltså, ingen anledning till stress och panik. Här kommer allt du behöver för en vegetarisk jul!

  • En fantastisk god vegetarisk julpaté  från Vegoriket. Mitt bästa tips är att servera den kall eller ljummen med en cumberlandsås!
  • Till patén är det supergott med ev vegovariant av klassikern Janssons frestelse – här med recept från Det gröna skafferiet.
  • En fräsch grönkålssallad med granatäpple, apelsin och ingefära från Miss Meisters mat.
  • Pickles är också ett måste för mig på julbordet! Här med en god och julsmakande kryddning från Lilla Matdériven.

Så klart ska du ha saffranspannkaka också!! Traditionellt innehåller pannkakan mandel, men jag som har mandelallergiker i familjen gör jag en variant med solroskärnor istället, och det är minst lika gott! Så här fixar du den,

Mandelfri saffranspannkaka

  • 2,5 dl risgryn
  • 5 dl vatten
  • en nypa salt
  • 8 dl mjölk – till gröten
  • 4 ägg
  • ytterligare 2 dl mjölk, eller en blandning av grädde och mjölk
  • o,5 g saffran
  • 2 msk råsocker
  • 0,75 dl solroskärnor
  • en klick smör till formen
  1. Börja med att koka risgrynsgröten.
  2. Ta fram en rejäl kastrull och koka risgryn med vatten och en nypa salt i ca 10 min.
  3. Slå över mjölken och låt svälla på svag värme ca 40 min. Låt gröten svalna.
  4. Rör ner 1 ägg i taget i gröten.
  5. Blanda ner mjölk eller gräddmjölk, hälften av sockret och saffran.
  6. Smörj en ugnsfast form och fyll formen med saffranssmeten.
  7. Strö över resten av sockret och solroskärnorna.
  8. Grädda i ugn på 200 grader, i ca 30 min och servera med din favoritsylt.

Saffranspannkaka är också superbra att göra när du får risgrynsgröt över!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *