Snabb grönkålslasagne

Processed with VSCOcam with c3 preset

En bra sak med hösten är att det är lätt att få tag på färsk grönkål i affären. Jag tycker att grönkål är lite som spenatens tuffare kusin, och den passar även superbra att laga lasagne på!

Att då och då göra lasagne är också en bra kylskåpsrensare, eftersom du egentligen kan använda det mesta i grönsaksväg – och även alla små kantbitar med god ost du som har där hemma.

Det här behöver du till en lasagne som räcker till ca 5 personer:

300 g grönkål – sköljd och delad i mindre bitar
1 paket (250 g) färska lasagneplattor

Bechamelsås

2,5 msk smör
5,5 msk vetemjöl
1 l helmjölk
2 dl riven ost (jag brukar använda det jag har hemma för tillfället, vilket denna gång vad en bit parmesan och en bit prästost)
salt och peppar
lite muskot

  • Sätt ugnen på 225 g
  • Börja med bechamelsåsen.
  • Smält smöret i en panna. Rör ner mjölet i det smälta smöret – blanda väl.
  • Vispa ner mjölken, lite i taget.
  • Låt såsen sjuda på svag värme 6-7 min. Smaksätt med salt och pappet + lite muskot.
  • När såsen sjuder tar du hand om grönkålen.
  • Koka upp en stor kastrull med vatten.
  • Salta vattnet och koka grönkålsbitarna 4 min. Häl av vattnet och låt grönkålen torka en stund.
  • Nu är det dags att montera ihop din lasagne!
  • Varva bechamelsåsen, lasagneplattor och grönkål i en ugnsfast form (bechamel i botten av formen).
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min.
  • Servera med en stor sallad och universums bästa dressing.