Persiskt nyår med örtomelett i filodeg

persiskt-nyar

Jag har en dröm om att bli bjuden på mat av någon som verkligen kan persisk matlagning och är villig att lära mig nya recept. Jag kan alldeles för lite om persisk mat för att gilla det så mycket som jag gör.

Senare i veckan firas persiskt nyår och jag har tjuvstartat firandet med att laga örtomelett med färska örter, som är ett klassiskt inslag i nyårsfirandet. Denna gång testade jag att tillaga den i filodeg som små portionspajer och det blev en fräsch vårig rätt som kan serveras som förrätt, lunch eller på ett buffébord.

För ca 12 små portionsomeletter behöver du:

6 ägg
1 liten purjolök
ca 1 dl hackad bladpersilja
ca 1 dl hackad koriander
ca 1 dl hackad dill
ca 1 dl hackad basilika
1 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
salt och peppar
ca 1/2 paket filodeg
lite rapsolja till formarna
2 msk sesamfrö

  1.  Tina filodegen försiktigt, om du använder fryst.
  2. Sätt ugnen på 180 g.
  3. Hacka löken och alla örter fint.
  4. Vispa upp äggen. Salta och peppra.
  5. Blanda i örterna och löken i skålen med ägg. Vispa sist ner vetemjöl och bakpulver.
  6. Pensla muffinsformar i metall, eller helst en muffinsplåt med lite rapsolja.
  7. Vik bitar av filodeg två gånger på mitten och klä muffinsformarna med filodegen. Klipp bort överflödig deg längs kanterna.
  8. Fyll muffinsformarna med omelettsmeten, strö över lite sesamfrö och grädda mitt i ugnen ca 20 min.
  9.  Om filodegskanterna blir för brända kan du lägga över en bit bakplåtspapper som skydd.