Liten gratäng med mycket smak

Gratäng

Den här gratängen har en bas av soyafärs, men det funkar också fint att använda quornfärs eller kanske köttfärs för den delen. Oavsett vilken färs du än använder – glöm inte dijonsenapen, det är liksom den som gör grejen!

1 paket soyafärs (325 g)
1 burk krossade tomater
2 msk rapsolja
3 tsk dijonsenap
3 tsk soyasås
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 zucchini
Några nävar färsk spenat (fryst, upptinad bladspenat går också bra)
3 ägg
1,5 dl créme fraiche (jag använde lättvarianten)
Chiliflakes
Timjan (torkad)
Salt
Svartpeppar

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Fräs soyafärsen ett par minuter i rapsoljan i en mindre gryta.
  • Tillsätt dijonsenap, soyasås, pressade vitlöksklyftor, tomatpuré samt chiliflakes och timjan efter smak.
  • Stek någon minut och häll sedan på de krossade tomaterna.
  •  Låt puttra ca 5 min.
  • Under tiden tar du hand om zucchinin. Skölj och skiva den på längden, så tunt det går med vanlig kniv.
  • Skölj bladspenaten om du använder färsk (alt tina den frysta spenaten).
  • Pensla en liten ugnsform med olja.
  • Lägg hälften av zucchiniskivorna i botten på formen.
  • Varva sedan soyafärs, bladspenat och resten av zucchinin i formen.
  •  Vispa ihop ägg och créme fraiche och smaksätt med peppar och salt.
  • Häll äggblandningen över grönsakerna och soyafärsen i formen.
  • Ställ in i ugnen ca 25 min. Gratängen ska stelna och få lite färg.

Gör helst gratäng så att det blir över efter middagen – för det här blir fantastiskt god matlåda nästa dag.